NEKE DRUGE ZGODBE

Filmske pripovedi petdelnega omnibusa so osredotočene na mlade generacije, njihove dileme, dvome, upanje in odnos do aktualnih problemov. Vse zgodbe dramaturško povezuje izhodiščna tema – nosečnost, materinstvo in rojstvo novega življenja v vseh možnih pomenih tega eksistencialnega fenomena.

hrvaška zgodba: Ženska, ki je noseča z dvojčkoma, se mora soočiti s strašno odločitvijo.
srbska zgodba: Nosečnica se zaradi nenavadnega spleta okoliščin znajde v bolnišnici, kjer si sobo deli s predstavnikom beograjskega podzemlja.
bosanska zgodba:
Tujka, ki dela v Bosni in Hercegovini, svojemu bosanskemu fantu prikriva, da je noseča, saj materinstvo ni del njenih življenskih načrtov.
makedonska zgodba: Mlado narkomanko po porodu obvestijo, da bo njen otrok moral v posvojitev.
slovenska zgodba: Redovnica zanosi. Gre za brezmadežno spočetje, saj si je paket za oploditev naročila preko interneta. V samostanu kljub temu ne more ostati.

OZADJE PROJEKTA
Filmski projekt Neke druge zgodbe temelji na domnevi, da je kulturni prostor nekdanje Jugoslavije možno obuditi na novih temeljih, ki niso obteženi z bremeni nasilnih vojn iz 1990-ih let. Osnovna zamisel je bila, da prostor poživimo z omnibusom mladih režiserk iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Makedonije, Slovenije in Srbije. Z izjemo Hanne Slak je za režiserke to njihov prvi igrani film.

O PRODUKCIJI
Začeteki projekta segajo v leto 2005, ko ga je na pobudo kolegov iz Nemčije osmislil filmski kritik Nenad Dukić. S kolegi iz regije se je posvetoval in angažirani so bili scenaristi in mlade režiserke iz petih držav: Hanna Slak (scenaristka-režiserka) -  Ljubljana, Ivona Juka (scenaristka-režiserka) - Zagreb, Ines Tanović (scenaristka-režiserka) - Sarajevo, Ana Maria Rossi (scenaristka-režiserka) - Beograd, Marija Džidževa (režiserka), Gorče Stavreski in Vardan Torzija (scenarista) - Skopje. Za projekt so bile zavestno in namenoma angažirane mlade režiserke, ki niso obremenjene s preteklostjo. S tem smo hoteli potrditi ne le, da ženske imajo zgodbe, ki bi jih rade povedale, in dragocena mnenja, ki jih želijo deliti, temveč tudi, da so profesionalno opremljene in talentirane umetnice svoje generacije.

Projektu so se pridružili producenti posamičnih zgodb: SEE Film Pro – Beograd; Dokument - Sarajevo; 4Film - Zagreb; Skopje Film Studio - Skopje in Studio Maj – Ljubljana. Januarja 2008 je projekt podprl Irish Film Board, s tem se je projektu pridružil še irski producent DIG Productions. Decembra 2008 je projekt pridobil podporo evropskega sklada za filmske koprodukcije Eurimages.
 
S petimi producenti in petimi režiserkami iz petih držav, ki so bili enakovredno vpeti v proces priprave in produkcije filma, je to prvo ustvarjalno in produkcijsko sodelovanje med državami, ki so nekoč sestavljale državo Jugoslavijo (z izjemo Črne gore in Kosova, ki sta se osamosvojila potem, ko je projekt že zaživel). Dejstvo, da je projekt izpeljan in da obstaja kljub vsem težavam, ki so ga pestile na poti, je neverjetno. Menimo, da je ta film velika investicija za prihodnost. Z majhno revolucijo smo obrnili novi list v filmski zgodovini tega območja. Sledila bodo tudi druga kulturna področja, podobnih sodelovanj bo v letih, ki prihajajo, vedno več.
 
Film je portret regije, v kateri je nedavna zgodovina pustila globok pečat. Med državami nekdanje Jugoslavije obstajajo ogromne razlike v filmografiji: ekonomske, socialne, kulturne, verske in druge. Vse to se odraža tudi na ravneh tega filma. Nobenega filma ni lahko narediti, ta je bil še toliko bolj izjemen in težak, iz številnih razlogov: na eni strani je bilo težko delati s petimi scenariji, ki naj bi uresničili koncept filma kot celote, na drugi strani je bilo treba poskrbeti za pristnost in avtonomijo vsake od zgodb.

USTVARJALCI FILMA
hrvaška zgodba
scenarij in režija       Ivona Juka                                          
igrajo                       Goran Bogdan, Nera Stipičević, Mirela Brekalo
direktor fotografije   Mario Oljača
montaža                   Ivor Ivezić
glasba                      Brian Crosby
oblikovanje zvoka    John Fitzgerald
snemanje zvoka       Igor Šegović
scenografija             Ivica Hušnjak
kostumografija         Anita Juka
maska                      Tina Jesenković
producentki              Anita Juka, Vanja Sutlić
srbska zgodba
scenarij in režija       Ana Maria Rossi
igrajo                        Nataša Ninković, Sergej Trifunović, Jack Dimich, Svetlana Bojković
direktor fotografije    Radoslav Vladić
montaža                    Andrija Zafranović, Mateja Rackov
glasba                       Vlada Divljan
oblikovanje zvoka     John Fitzgerald
snemanje zvoka        Marton Jankov
scenografija              Aleksandar Denić
kostumografija          Ksenija Terzović
maska                      Tina Šubic
producenta               Nenad Dukić, Tihomir Stanić
bosanska zgodba
scenarij in režija       Ines Tanović
igrajo                       Feđa Štukan, Nina Violić, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Ornela Bery, Boris Ler
direktor fotografije   Erol Zubčević
montaža                   Nijaz Kožljak
glasba in oblikovanje zvoka Igor Čamo
scenografija             Sanja Džeba
kostumografija         Sanja Džeba
maska                      Vesna Trogrančić
producent                Alem Babić
makedonska zgodba
režija                         Marija Džidževa
scenarij                     Gorče Stavreski, Vardan Torzija
igrajo                         Iva Zendelska, Slaviša Kajevski, Jordan Simonov, Vladimir Endrovski
direktor fotografije    Dejan Dimeski
montaža                    Igor Andreevski
snemanje zvoka       Marton Jankov
scenografija            Igor Toševski
kostumografija         Žaklina Krstevska
maska                      Žaneta Dimitrievska
producent                Tomi Salkovski
slovenska zgodba
scenarij in režija       Hanna Slak                                          
igrajo                        Lucija Šerbedžija, Marko Mandić, Petra Govc, Maruša Kink, Ludvik Bagari, Manca Dorrer
direktor fotografije   Sven Pepeonik
montaža                   Hanna Slak
glasba                      Brian Crosby
oblikovanje zvoka    John Fitzgerald
snemanje zvoka       Markus Krohn
scenografija             Dušan Milavec
kostumografija         Bjanka Ursulov
maska                      Tina Šubic
producentka            Dunja Klemenc

KOMENTARJI REŽISERK
Živim na Hrvaškem. V mojem sosedstvu so države, s katerimi smo nekoč bili v isti domovini. To državo pomnim po svojem otroštvu in glede na to, da je vsakomur njegovo otroštvo najleše, ne morem soditi, kakšna država je to bila. Spomnim se je le po brezskrbnosti. Te države ni več. Ostali so samo sosedje, sosedje, ki govorijo isti jezik kot jaz in ki jih razumem. Zato, ker jih razumem, vidim smisel v našem delu in sodelujem v tem omnibusu.
Ivona Juka, Zagreb

Država, v kateri smo rojene, že davno ne obstaja več, obstajajo pa različni spomini nanjo. Ti spomini so lahko bolj ali manj nostalgični, vendar niso pogoj za naš skupni film. Ni reminiscence niti klica po boljši preteklosti, saj je večji del naših življenj poteka v državah, ki so pridobile nacionalno emancipacijo. Je bilo pa naše dosedanje ustvarjanje omejeno z mejami naših držav?Ta film je umetniški poskus, da oblikujemo zgodbo o nas, kakršne smo danes, in da skupaj sežemo še dlje.
Ana Maria Rossi, Beograd

Pet režiserk, pet mladih žensk je bilo rojenih v eni državi, zdaj pa živijo v petih različnih. Vsaka od nas ima po vseh zgodovinskih dogodkih v zadnjih letih svoj pogled na svojo državo. Pet različnih zgodb narediti film o nekdanji državi v tem trenutku...
Ines Tanović, Sarajevo

Odraščale smo v isti državi in verjele v iste vrednote. A nam je iz tistega obdobja ostala le kakšna fotografija. Zdaj pripovedujemo zgodbe, ki se med seboj razlikujejo, v katerih pa primanjkuje ene in iste vrednote: ljubezni. Skupaj rojevamo film in medtem odkrivamo vse težke trenutke v naših novih odraščanjih. Istočasno ustvarjamo tudi novo življenje, novo okolje, okolje v katerem ljubezen obstaja.
Marija Džidževa, Skopje

Ta filmski projekt ponuja čudovito priložnost za primerjavo, v kaj so se spremenile države tega dela sveta v zadnjih letih. Moj prispevek k omnibusu prihaja iz položaja raja: članstvo v EU, nimamo večjih težav, imamo nizko stopnjo brezposelnosti, vsi smo srečni, dobro izgledamo in se počutimo odlično. Ampak, ...
Hanna Slak, Ljubljana
 
FESTIVALI (izbor)
Taormina Film Festival 2010. Pula Film Festival 2010. Motovun Film Festival 2010. Sarajevo Film Festival 2010. Montreal World Film Festival 2010. Warsaw International Film Festival 2010. Athens European Film Fest 2010. Durres
Internatinal Film Summerfest 2010. Festival slovenskega filma 2010. Valladolid Film Festival 2010. Sidney-Melburn-Perth Fest. of New Serbian Film 2010. Carthage Tunisia, Intl. Film Fest 2010. Mannheim-Heidelberg Intl. Film fest (Art of Cinema) 2010. Montpellier Mediterranean Film Fest. 2010. Cairo International Film Festival 2010. Kerala
Film Festival 2010. Chennai International Film Festival 2010. Pune International Film Festival 2011. Goeteborg Intl. Film Fest. 2011. Creteil International Women Film Festival 2011. South East European Film Festival Los Angeles 2011. 

NAGRADE (izbor)
PULA 2010 (nagrada za najboljšo igralko - Nera Stipičević, hrvaška zgodba), PALIĆ 2010 (posebna omemba), HERCEG NOVI 2010 (nagrada žirije), VRNJAČKA BANJA 2010 (tretja nagrada za scenarij, srbska zgodba), ATENE 2010 (seskcija Panorama of European Cinema, nagrada občinstva), FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA 2010 (nagrada za kostumografijo - Bjanka Ursulov, slovenska zgodba).